SEP 13 2014

Skötselråd för katter

Djur

Katten är en kär vän för många och ett av våra vanligaste husdjur. Den är relativt lättskött jämfört med en hund men att vara kattägare innebär ändå att du har ett stort ansvar för någon annans liv. Det som gör att det är mindre arbete med att ha en katt är att de på många sätt är självständiga, de kan till stor del ta hand om och aktivera sig själva. Det är ändå viktigt att du ger din katt kärlek och visar den omtanke för att den ska må bra.

Katt

Stimulera din katt

Det är särskilt viktigt att stimulera katten om det är en innekatt, skriver Jordbruksverket, men även en katt som får gå ut kan behöva lite hjälp på traven med roliga leksaker och tillbehör. Katter är djur med mycket energi och tycker om att bli utmanade. En innekatt som inte får tillräckligt med stimulans mår inte särskilt bra. Som tur är finns det enkla sätt att aktivera din katt på.

En klösbräda är till exempel väldigt viktig och gör så att katten själv kan vässa sina klor mot något annat än din bästa fåtölj. En laserpekare är ett annat bra tips. Då får du känna dig delaktig i leken och det kan vara kul att se hur katten flyger fram över golvet och upp på väggarna för att fånga laserpricken. Ge också din katt en egen liten plats som en kattsäng. Du hittar gott om liknande tillbehör till din katt på Supercat.

Ta hand om katten

I övrigt gäller sunt förnuft. Om din katt är ute och den inte har en öppning i dörren att gå in genom är det bra om det finns ett litet skydd med tak någonstans på gården. Ha heller inte katten på en balkong som sitter för högt ovanför marken om det inte finns ett skyddsnät. Att förvara katter i burar när det inte rör sig om transporter är oerhört skadligt då katter måste få röra på sig.

Arkiv
Kategorier