JAN 22 2015

Rätt grovfoderklass till din häst

Djur

Vi har i ett tidigare inlägg på sidan belyst vikten av att ge din häst rätt sorts foder. I denna uppföljning tänkte vi gå lite djupare och presentera er för några vanliga fodertyper och i stora drag förklara dessa.

Hästfoder

Nedanför detta stycke listar vi olika grovfoderkategorier och förklarar lite övergripande vilka hästtyper de passar och är riktade mot. När du väl fastställt det foder just din häst behöver, eller om du behöver än mer hjälp, rekommenderar vi grovfoderborsen.se, en hemsida som har stenkoll på läget och där du även kan inhandla ditt grovfoder.

Grovfoderklasser

Basic

Ett vanligt grovfoder som kan kategoriseras som den mest förekommande typen. Riktar sig mot ponnyer och hästar som har en tendens att lätt lägga på sig vikt, men som är relativt aktiva.

Slim

För ponnyer och andra hästar som har en tendens att lätt lägga på sig vikt och inte är alltför aktiva.

Working

Här hör man ganska enkelt på namnet vad det handlar om. Denna kategori är till för hästar som arbetar hårt och som behöver mer energi än vad som annars vore lämpligt.

Breeding

Denna typ av grovfoder är till för fölston.

Racing

För större ponnyer och hästar som utför tung aktivitet.

Growing

Som namnet skallrar om är detta grovfoder framtaget för att passa ponnyer och hästar som växer.

Riktmärken

När du ska fastställa hur aktiv din häst är kan du beakta följande.

En häst som uteslutande används för din egen fritidsridning kan kategoriseras in som att den är lätt-aktiv, medans en häst på till exempel en ridskola som rids mer frekvent hamnar mer mot mitten.

Hög till mycket hög aktivitet hör till hästar som regelbundet tävlar i någon form, men de flesta ägare till den typen av djur har god kännedom om sin hästs kost och vad den behöver för att prestera och må så bra som möjligt. Är du dock i startgroparna för en större satsning rekommenderar vi dig att rådfråga någon du vet är kunnig i ämnet.

Arkiv
Kategorier