DEC 16 2014

Rätt foder ger frisk häst

Djur

Som hästägare bör du lägga ned tid på att planera hästens foderstat och revidera den när så behövs. För att din häst ska må bra och kunna prestera mycket är det nämligen viktigt att den får ett väl balanserat näringsintag.

För en frisk och hälsosam häst krävs att den får rätt mängd av vitaminer, proteiner, mineraler, salt och vatten. Det är viktigt att måltiderna är väl balanserade. För mycket eller för lite av det ena eller det andra kan vara skadligt. På Agria kan man få bra råd om hur man bör utfodra sin häst.

två hästar

Grovfoder

Gräs är hästens huvudsakliga foder. Därför bör också grunden i hästens foderstat vara grovfoder som baseras på gräs. Vintertid ersätts hästens bete till olika former av konserverat gräs. Oavsett konserveringsmetod är det vallens blandning som avgör hur bra näringsinnehållet blir i fodret. Ju tidigare utvecklingsstadium ett gräs har när det skördas dess högre energi- och proteinhalt får grovfodret.

De vanligast förekommande grovfoderlagen:

• Hö, som är torkat gräs

• Hösilage, som är lufttätt och lagrat

• Bete, som är färskt och inte konserverat

• Ensilage, som har hög vattenhalt och är mjölksyrajäst

• Halm, som är torkat

• Lucernpellets, som är hetluftstorkat

Ett bra grovfoder ska innehålla alla delar hästen behöver utom salt. Som hästägare ansvarar du för att din häst får rätt anpassad foderstat. Grovfoderbörsen kan erbjuda dig bra kvalitetssäkrat grovfoder som är klassat efter näringsinnehåll. De hjälper dig att matcha fodret så att det passar just din häst. Börja med ett bra grovfoder så är det lättare att få resten av foderstaten rätt.

Får hästen ett dåligt foder som exempelvis är angripet av mögel eller damm, eller gammalt hösilage, kan den drabbas av bestående sjukdomar. Se därför till att alltid förvara fodret i en torr och ren miljö, så som du skulle förvarat dina egna matvaror.

Arkiv
Kategorier