APR 27 2015

Nödvändigt för hunden

Djur

En hund har många behov som du som ägare behöver ta hänsyn till.
Förutom de basala behoven man främst tänker på som tillgång till mat vatten, sömn och trygghet samt möjligheter till att rasta sig så har hunden en hel del andra fysiska och mentala behov.

Många går hand i hand med varandra. Exempelvis behovet av träning i olika miljöer bottnar bland annat i behovet av trygghet, stimulans och samarbete med dig som flockmedlem. Olika raser har olika stora behov av arbete, både mentalt och fysiskt. Mindre sällskapsraser kan mycket väl bli lyckliga över kortare dagliga promenader medan arbetande hundar som exempelvis schäfer och border collie behöver många timmars arbete. Även om de även kräver motion så räcker det inte med dagliga långa cykelturer eller likande utan de här hundarna behöver ha ett meningsfullt arbete. Sysslor som spårning, vallning för hundar av vallhundstyp, lydnadsträning, agilityträning, drag och bruksgrenarna ger utmärkt stimulans både fysiskt och mentalt.

Det är viktigt att hålla hunden i fysiskt bra skick, inte bara för att få en nöjd och glad hund utan för att förebygga skador och öka chanserna för hunden att vara pigg upp i hög ålder. För att skona hundens muskler så bör man vara noga med uppvärmning innan fysisk ansträngning och nedvarvning efter. Ett bra hundtäcke utgör en bra bas i hundens utrustning då den skyddar hunden och håller muskler och leder varma i samband med exempelvis träning. Efter ansträngning är det inte bra om hunden kyls ner för fort, då är det utmärkt med ett bra hundtäcke.

Ju äldre hunden är, desto viktigare är det att tänka på skonsam hantering av muskler och leder, men även en ung hund man ta hand om på ett bra sätt. För att tillgodogöra hunden dess olika behov underlättar det om vi har olika typer av utrustning. Matskål och vattenskål samt en eventuell hundbädd kan vara bra att köpa till hunden innan den kommer hem, och ett bra hundhalsband med koppel, eller sele, behövs för att kunna rasta och motionera hunden.

Arkiv
Kategorier