SEP 28 2015

När du ska köpa häst

Djur

shutterstock_247495513

Att köpa sin första häst är ett stort beslut och ändrar hela ens liv. Och medan man planerar ska man ta med detta i beräkningen.

Hästmagen

Hästar har väldigt känsliga magar och ska nog arbeta hårt för dig. Det betyder att kosten är viktig för hästen. Den är inte en lika stor allätare som hunden. En häst behöver speciell föda beroende på vad hästen används till, dess vikt, ålder med mera. Följ gärna kostråden som du får av köparen, de vet hur deras häst ska äta. Det finns mycket att läsa om just hästkost och hur man ska kombinera de olika foderstaterna för en hälsosam häst.

Kontrollera köparen

Var noggrann när du kontrollerar köparen. Se till att ägaren har alla hästens papper och att de inte är förfalskade. En häst som ska flytta utomlands behöver ett giltigt pass. Du har rätten att se och få med alla kopior på olika veterinärskontroller. Boka gärna in en veterinär som kan följa med och undersöka hästen innan köpet fullföljs. Man vill inte komma hem och upptäcka att hästen faktiskt är sjuk när den är såld som fullt frisk.

Lägga ner tid

En häst kräver mycket mer tid än en hund. Hästen kan inte bo med er i huset och få uppmärksamhet hela dagen. En häst är ett gruppdjur som gärna vill vara runt sina artfränder. Om du inte har tillräckligt med tid, borde hästen ha en kompis i stallet eller så kanske du inte är redo att vara hästägare. Tänk genom allting noggrant innan du fattar ditt beslut.

Arkiv
Kategorier