MAR 16 2015

Hästens kostbehov

Djur

38307-horses-at-the-ranch

Vikten av en bra kost är viktigt för många djur, men för hästar ser man ofta till att räkna noga för att se till att de mår så bra som möjligt.

För alla hästar börjar man med ett så kallat underhållsbehov, detta är det som hästen behöver när den inte utför något typ av arbete, ger di, är dräktig eller ska gå upp eller ned i vikt. Detta grundas i hästen storlek och varierar upp till 10 procent beroende om hästen är lätt-, normal- eller svårfödd.

Det första tillägget som görs är sedan i vilken utsträckning hästen arbetar:

  • Lätt arbete – fritidsridning
  • Medelhårt arbete – arbete på ridskola
  • Hårt arbete – träning och tävling i fälttävlan på lätt- eller medelnivå och svårt hoppträning och tävling.
  • Mycket hårt arbete – fälttävlan på elitnivå, träning och tävling i trav- och galopp, och distanstävling

Är hästen en unghäst, ett högdräktigt sto eller digivande sto har de även ett högre proteinbehov än genomsnittliga vuxna hästar. Detta beror på att de bygger upp antingen en växande kropp eller mjölk till sitt föl, och proteiner är byggstenarna för detta.

Två av de viktigaste mineralämnena för hästar är kalcium och fosfor, dessa används för att bygga upp skelettet, för att utföra muskelarbete och för cellernas energiomsättning. Men det räcker inte med att bara se till att dessa finns med i kosten, de ska även vara i lämpliga proportioner till varandra.

Ett annat mineralämnen hästen har ett högt behov av är natrium, detta får de i sig lättast genom att ha tillgång till en saltsten. Svettas dock hästen mycket kommer man behöva kompensera för förlusten av natrium genom att tillsätta extra salt i kosten.

Arkiv
Kategorier