FEB 02 2016

Första dagarna för valpen i det nya hemmet

Djur, Hund, Husdjur

puppy

Att äntligen få hem sin lilla valp känns fantastiskt, men det kanske inte alltid går som man har planerat. Det gäller att vara inställd på hur man ska ta hand om situationen.

Låt valpen nosa runt i sitt nya hem. Prata med den hela tiden så den lär känna din röst och var till hands för att gosa och leka. Om hunden försöker gå dit den inte får eller gör saker den inte få, ursäkta inte detta som valpbeteende utan sätt stopp för det på en gång. Man ska aldrig banna hunden men tillrättavisa valpen så den inte lär sig en ovana. Om valpen har sprudlande energi ska det lekas mycket, men man kan gärna skärma av vissa delar av hemmet så den inte hittar på rackartyg när du tittar bort.

En hund har flera nödvändiga behov och de ska mötas så snart som möjligt. Mat och sovplats ska redan finns när valpen kommer hem. Den behöver endast acklimatisera sig till omgivningen i en veck eller två innan det är dags att träna med koppel och promenader. Redan nu ska du lära hunden att lyssna på dig, att förstå när du kallar på den och hur man går fint i kopplet. I början kommer det att vara väldigt svårt, men bli inte arg. Den lär sig så småningom.

Det är i valpstadiet som hunden lär sig det mesta: senare blir det svårare att lära honom eller henne. Få valpen att förstå dess rang i flocken, den ska inte försök dominera dig eller dina barn på något sätt. Den ska också förstå vilka som är med i flocken så du kan inte ta hand om hunden helt själv, då blir resten av familjen främlingar som hotar hundens nya flock (alltså dig).

Arkiv
Kategorier