FEB 14 2016

Att tänka på om du ska skaffa fisk

Djur, Fisk, Husdjur

fiskar

Det låter så simpelt. Det är ju bara fisk. Man köper en skål, fyller med stenar i botten och vatten. Sedan lägger man i några fiskar och matar dem varje dag. Klart, inte sant?

Det är lite mer komplicerat än så. Att äga ett akvarium innebär att läsa på om skötsel av både fiskarna och allting som rör akvariet.

För det första ska man rådgöra med kunniga när man köper fiskar. Om man hittar en favoritfisk ska man fråga vilka arter som passar att bo i samma tank som favoriten. En del fiskar äter upp varandra om de bor tillsammans medan andra kan leva i symbios. En del fiskar är mer lättskötta än andra. Neontetra och guppys är nybörjarfavoriter för de är lätta att hålla i god hälsa. De är också populära eftersom de är så färgglada och vackra. Är man ute efter clownfiskar, som Nemo, blir man snabbt besviken. Clownfiskar är en saltvattenfisk och saltvattenakvarium är notoriskt svåra att sköta. Därför säljs det nästan inga saltvattenfiskar i svenska djur- och fiskbutiker.

Alla vet nog att man ska ha olika filter och pumpar i ett akvarium för att skapa en bra miljö för fiskarna. Filtren betyder inte att man slipper undan städning. Man måste alltid rengöra akvariet då och då. Och vad man kanske inte vet är att man inte ska rengöra filter så noggrant som man vill. Man vill ha kvar lite av beläggningen eftersom den innehåller mikroorganismer som tar hand om fiskens avföring. 

Man måste se till att fiskarna får mat, det är självklart. Men det är väldigt lätt att övermata fisk. Man gillar att se dem äta, då rör de sig som mest, och man tycker det är så lite mat ändå så. Fiskar i ett akvarium växer tre-fyra gånger snabbare än deras vilda släktingar och en fisk som får för mycket mat kan dö i förtid. Fiskarna ska inte ha mer mat än den mängd de hinner äta på två minuter.

Arkiv
Kategorier